Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Édesanyám

2014.09.29

Kedves Olvasó!


Köszönöm hogy idõt, és figyelmet szakítasz rövid kis írásom elolvasásához!
Nem elõször írom le ezen soraimat, mégis eddigi rossz tapasztalataimat félretéve, sutba
dobva kezdek bele újra édesanyám történetébe!
Kedves olvasó édesanyám sanyarú sorsa nem most kezdödött, hanem születése óta kíséri
végig az életét. Nehéz munkával és családi szeretett nélküli gyerekkor. Az anyai és testvéri szeretet hiánya(nem volt árva és egyke sõt 5 tesvére van) a mainapig elkíséri és olykor olykor kifacsarja szívét!
De ne hidd azt hogy Õ ebbõl nem állt fel kitartó volt és küzdött lett saját családja, egy szeretõ férje
és három gyermeke ( köztük én). Mikor élete elindul a boldogság felé sajnos testét betegségek támadták meg
a szervezetét 1993-ban 3 gerincsérv mûtéten is átesett nagyon sokáig akkor ágyban fekvõ beteg volt, de még akkor is erõt merített és talpra állt, de mint késöbb megtudtuk, és megtapasztaltuk a mûtétek során több hibát is vétett az orvosi stáb, így esélyt se adva a felgyógyulásra édesanyámnak! A műtétek után rokkantsági nyugdíjra vált jogosultá, mivel a ígért és várt felépülés nem történt meg. Sajnos itt nem állt meg édesanyám állapotának romlása, évrõl évre egyre több betegség támadta meg a szervezetét, sajnos ezek közül egyik se gyúgyítható és egyik se visszafórdítható.
Teljesség igénye nélkül felsorolnám õket  a további problémák melyek felléptek nála: agyinfarktus, depresszió,nõgyógyászati problémák, érrendszeri bajok, légzõszervi betegségek melynek súlyosságát talán azzal tudnám kellõképpen leírni he elmondom hogy  a heti két palack oxigén mennyisége is valójában kevéssé vált az elmúlt pár év alatt, 20 éve hólyagbénulással él aminek következtében hólyag katétert kell használni...., és még sok egyéb önmagában is nehezen viselhetõ betegségek.

 

Miért is kezdtem ezeket írni? Mert segítséget szeretnék kérni a számára, de hogy érthetõ legyen kifejtem bõvebben!

Édesanyám 20 éve a mûtétjei után rokkantnyugdíjas lett, de mivel a korai betegségét megelõzõen három gyermekét nevelte mint háztartásbeli,
így mikor a betegség ledöntötte õt a lábáról, nem volt meg a megfelelõ számú ledolgozott munkaéve.A rokkantsági nyugdíj helyett csak szociális segélyben részesül ami havi 31740 forint, és valljuk be ez nagyon kevés a megélhetésre. Sõt nem is elég, mert a havi gyógyszereinek kiváltási összege meghaladja ezt az értékhatárt.  a közgyógy támogatás 2015.06.25-ével megszűnt. Így édesanyám egy havi gyógyszer adagjának kiváltási összege 38000 Ft, és még ehhez jön havonta a hólyagkatéter( havonta kettő) és a katéter zsákok( havonta 30) költsége melyek megközelítőleg 12 ezer forintott jelentenek(pontos értéket majd csak az első közgyógy nelküli kiváltás után tudok írni). Jön a jogos felvetés, hogy de édesapám fizetése biztos sokat segít. Sajnos nem mivel õ is szintén 31740 forint szociális járulékot kap csak, és természetesen a gyógyszereinek ára igen csak magas.

Próbáltak õk sok felöl segítséget kérni:

1; Nyugdíj folyósító: többször kérvényezték, hogy édesanyám méltányosságból megkaphassa a 100%-os rokkantaknak járó, teljes járadékot, mindezt ötször tették meg, sajnos mindegyik esetben elutasító válasz érkezett. Kértek egyszeri segélyt, de mivel az járadéknak számít, így azt se kapták meg.

2; Fordultak vezetõ politikusok felé, és kellemetlen válaszokat kaptak. Amely talán a legfelháborítóbb az az hogy válaszként mit kaptak, vegyenek fel hitelt. Gondolom kétszer havi 29090 forintból tudnák törleszteni, sõt még nagyobb kérdés egyáltalán a bank adna e ilyen jövedelemmel rendelkezõknek.

3; Önkormányzathoz: akik nem mérlegelve a törvényileg adható minimumot adták mindenbõl, ami természetesen jogos, de nem humánus, fõképp akkor amikor valaki vállalkozóként, kétszintes lakás fenntartására, ennél jóval többet kap.

4; Segítséget kértek a helyi családsegítőtől, de többszöri igéret után se kaptak semmiféle segítséget se.

Édesapám többször próbálkozott elhelyezkedni, még a betegsége ellenére is, de mindannyiszor be kellett látnia hogy a kemény fizikai munka az õ egészségi állapota mellett már nem végezhetõ, valamint édesanyám ápolása se megoldható így, mert õ tolószékhez, járókerethez, és sajnos legtöbbször ágyhoz van kötve.

Kérlek kedves olvasó, ha édesanyám történetet meérintett akkor segíts, mindenféle segítség jól jön ruházat(legfõképp ágybeli, pizsama, cipõ, nadrág) bármi ami számotokra nelkülözhetõ de még a szüleim hasznát vehetnék, hidegélelmiszer(könzervek, fûszerek, liszt, stb.),anyagi segítésg:mentor találása, jogi segítség, esetleg média isemrõs, vagy csak egy megosztás. Kérlek benneteket segítsetek!

 

Tisztelettel: Olajos József

Édesanyám címe: Olajos Jánosné Ágnes Létavértes 4283 Béke u. 22 Tel: +36/20-4277643

 

 

 

 

Kedves Olvasók!
 
 
Újra megszólítalak benneteket, mert a szüleim helyzete nem hogy javulna, inkabb napról napra romlik. Sajnos mind az egészségük, mind az anyagi helyzetük napról napra nagyobb
problémat okoz!
Az anyagi és egészsegügyi problémák összefügnek!
Megszünt a közgyógy ellátás... aminek egyenes következményen az, hogy
csakis a legfontosabb gyógyszerek kiváltása sikerül és még az se mind, közben megélhetésre forditható összeg is csak egyre kevesebb!
Ami meg nagyobb gondot okoz az az hogy számunkra ismeretlen okból a szállító oxigén palack kiírása megszünt, ezáltal
édesanyám nem tud szakrendelésre járni mivel a szakrendelők nincsenek felszerelve oxigénnel. Oxigén nélkül viszont nagy eséellyel kap fuladásos rohamot.
 
Nem akarok szívtelennek tünni de úgy gondolom ha a migráns ügy ekkora  figyelmet kap akkor, ha kell szükséges naponta milliószór fogom postolni a szüleimnek írt blogot, remélve azt hogy aki most olvasod te is megosztod, és megpróbálsz segíteni.
 
Figyelmeteket köszönöm!
Tisztelettel: Olajos József Attila
Édesanyám címe: Olajos Jánosné Ágnes Létavértes 4283 Béke u. 22 Tel: +36/20-4277643
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.